všechno možné i nemožné pro vaše pobavení a povzbuzení (možná i k zamyšlení)

26.4.2012 Ach ta čeština :-)

26. 4. 2012 11:24
Rubrika: Jak šel život

K napsání tohoto článku mě inspiroval příspěvek paní Lídy (Krasnazena). Původně jsem jí chtěla napsat do komentářů, ale bylo by to moc dlouhé :-).

Ona mi totiž paní Lída mluví přímo z duše :-). I mě také občas docela "nadzvedávají" nejrůznější rozbujelé jazykové nešvary.
Spolu se synem (velkým milovníkem češtiny) dost trpíme zase nad jiným jazykovým úkazem.
Všimli jste si, milí lidé,  jak poslední dobou velmi často někteří z nás používají zdrobněliny?
A mě opravdu hodně "tahá za uši", když mi moje známá třeba vypráví o tom , jak musí vydělávat "penízky". Jak se těší v poledne do "hospůdky" a na dobrý "obídek" a ještě se se mnou rozloučí slůvkem "ahojky" :-) 
Jiný známý si jde zase zahrát "fotbálek", po kterém zajde večer s kamarády na "Plzínku" a s manželkou večer shlédne nějaký pěkný "filmík".
Nebo když nějaký dvoumetrový hokejista v rozhovoru pro média řekne: "Hráli jsme od srdíčka, ale chybělo nám trochu toho sportovního štěstíčka" - to už se se synem opravdu neubráníme smíchu.
Mimochodem (uf - málem jsem napsala "nicméně" :-) ) , když už jsme u toho "štěstíčka" - jednou mi jeden člověk přál k narozeninám slovy : "Tak ti přeji hodně štěstíčka, zdravíčka a ...... Božího požehnáníčka".
Tak to teda né :-)) , když už, tak hodně , hodně Božího požehnání. A nejenom mně, ale i vám všem signálníkům. Mějte se všichni krásně.

Zobrazeno 1080×

Komentáře

organo

Tak to Boží požehnáníčko mě úplně "odbouralo" :-))

jarkao

přesně tyhle zdrobněliny mě taky drásají uši, ale někdy vypadnou z pusy i mne - tak to si musím dávat bacha -trochu se bojím podívat se, co jen jsem Ti napsala do odpovědi:-)

svíce

To jo.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz