všechno možné i nemožné pro vaše pobavení a povzbuzení (možná i k zamyšlení)

Pohádka nejen pro děti

28. 11. 2011 9:33
Rubrika: K zamyšlení

Tři stromky v královské zahradě

Tomáš Špidlík

     Šel zahradník do zahrady a nesl tři stromky. Vykopal díry, stromky zasadil a řekl jim: " Jste u cesty, po které se procházívá král, Hleďte, ať se dobře vyvedete!"
     "Král," řekl si první stromek, "toho jistě potěší květy." A hned v prvním máji se obalil květem. Král si toho všiml a rád u rozkvetlého stromu sedával. Máj však přešel a květy opadaly. Stromek se tuze vyčerpal tou námahou a chřadl.
     Druhý stromek byl prozíravější. Přinesl květy až druhý rok. Bylo jich daleko méně, Zato však na podzim přinesl dvacet červených jablíček. Byla tak pěkná, že král neodolal a donesl si je sám na zlaté míse na zámek.- Všichni se divili: "Tak mladý stromek a už nese plody!" Vyčerpalo to však i jeho a začínal chřadnout.
     Třetí stromek rostl bez povšimnutí. Už třetí rok tu stál, nekvetl, plody nenosil. Ale pracoval tiše a neúnavně pod zemí. Všechnu svou námahu věnoval kořenům. Ty pronikaly hloub a hloub, až narazily na pramének vody. Tu se stromek usmál. Příštím rokem se celý obalil květem a na podzim mu museli podpírat větve, aby si je nepolámal pod tíží ovoce. A tak tomu bylo rok co rok.
     Král si ten strom zamiloval.Chodíval k němu,ukazoval ho hostům a říkával:„Ten má dobrý kořen! Kdyby tak i lidé uměli pracovat v tichu,v základech,v pokoře,narazili by na pramen Boží pomoci.Svět by pak byl krásný a všeho by bylo hojně."

(zdroj: Věžník - časopis třešťské farnosti)

Zobrazeno 1471×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz