všechno možné i nemožné pro vaše pobavení a povzbuzení (možná i k zamyšlení)

Křížová cesta - O strachu

17. 2. 2010 13:34
Rubrika: Modlitby

1. Ježíš odsouzen

Co strachu z ostudy, z pokoření, z toho, že nebudeme před lidmi vypadat chytře, že se nám bude někdo smát - a Kristus stojí před Pilátem souzený jako zločinec, posmívaný, trním korunovaný, pokořený ranami důtek.

Pane, zbav nás zbytečného strachu před pokořením, nauč nás přijímat ostudu jako možnost připodobnit se tobě.

2. Ježíš na sebe bere kříž
 
Každý den se probouzíme se strachem z toho, co nás všechno čeká, kolik je to úkolů, termínů, povinností, vymýšlení, jak bychom se všemu vyhnuli a děsíme se toho, čemu se uniknout nedá!
A Kristus svůj kříž, svůj úkol přijal v bez vyhýbání.

Pane, nauč nás přijímat denní obtíže bez reptání a strachu.

3. Kristus padá pod křížem

Jak těžko snášíme svoje nedokonalosti a slabosti. Jak se je snažíme zakrýt, abychom se před druhými neshodili. Kristus se za svou slabost nestydí. To kvůli nám padá.
 
Pane, zbav nás strachu před neúspěchy, nauč nás pokorně přijímat své slabosti.

4. Kristus se setkává s matkou

Co strachu prožívají matky, aby svoje děti viděli jen zdravé, úspěšné, zaopatřené, jak těžko snášení jejich chyby, prohry, neúspěchy. A matka Kristova musí vidět svoje dítě vedené na popravu.

Pane, ať matky učí žít své děti podle tvé nauky, aby se nemuseli bát, že v životě ztroskotají.

5. Šimon pomáhá Kristu nést kříž

V tom svém uspěchaném životě si dvojnásob střežíme svůj volný čas. Jak si ho hlídáme v obavách, aby po nás nikdo nic nechtěl, jak neochotně ho dáváme druhým, jak nás znervozňují nároky našich přátel. A ty, Pane, možná v nich čekáš naši pomoc.
 
Pane, odpusť nám strach, že nám nezbude čas pro naše zájmy, když se budeme věnovat druhým.

6. Veroničin skutek lásky

Nikdy si netroufáme vykonat to, k čemu nás srdce i rozum táhne, abychom nevypadali divně, abychom se nestali středem pozornosti. Co kdyby se náš skutek "nehodil"? A raději zůstáváme v nečinnosti. Veronika ta to uměla líp.

Zbav nás, Pane, strachu, že bychom se příliš lišili od ostatních, kdybychom byli nesobečtí.

7. Kristus padá podruhé

Jak nás vysiluje zaměstnání! Co energie spotřebuje! A jak si někdy ještě komplikujeme život starostí, abychom měli všechno v pořádku, aby nám nikdo nemohl nic vytýkat nebo abychom nějak vynikli. Ale Ježíš vyniká pokorou a poslušností vůči Otci. Vyčerpává se ve službě jemu.

Nauč nás, Pane, bát se jen toho, že ti nedokážeme dokonale sloužit.

8. Kristus se setkává s plačícími ženami
 
Že jich bylo víc pohromadě, troufly si dát najevo svůj soucit a sympatie k Ježíši. My se také cítíme silnější v houfu, ale když jsme sami, jsme zbabělí.

Dej nám sílu a odvahu hlásit se k tobě, Pane.

9. Kristův třetí pád

Říkáme, že je zbytečné se namáhat, stejně to nikam nedotáhneme, pořád klesáme do stejných chyb, pořád prohráváme. Už se bojíme další námahy. Ale Ježíš, i když byl docela vyčerpaný, vstal, aby dokončil své dílo.

Nauč nás, Pane, spoléhat na tvou pomoc, abychom i my uměli dokončit svou úlohu.

1O. Z Krista svlékají šat

Co všechno si necháváme pro sebe! O co všechno se nechceme dělit! Nechceme se ani Bohu docela dát k dispozici, protože máme strach, že po nás bude chtít příliš mnoho. Ale Bůh si nenechal docela nic. Celý se nám rozdal.

Odpusť nám strach před souhlasem k tvé vůli, Bože!

11. Kristus ukřižován

Nemocnice nám nahání hrůzu, bojíme se utrpení, nemoci, jakékoliv bolesti. Nechápeme její sílu. Ježíš použil bolest jako prostředek k záchraně světa.

Nauč nás, Pane, nebát se utrpení a to, které nám dáváš, nás nauč správně využívat.

12. Kristova smrt

Co je to strachu, jak sdělit svým blízkým, že se blíží jejich konec! Jako by bylo třeba se bát Otcovské náruče! Ale aby se naši umírající mohli setkat s Bohem jako s Otcem a ne soudcem, potřebují přípravu. Náš strach je o ni připravuje.

Odpusť nám, Pane, že kvůli našemu strachu umírají mnozí lidé bez svátostí.

13. Krista snímají s kříže

A jak málo umírají lidé doma. Příbuzní je včas pošlou do nemocnice. Mají strach být při umírání. Matka Boží se nebála vzít mrtvé tělo Synovo na svůj klín.
 
Pane, pomoz nám zbavit se strachu ze smrti.

14. Kristovo tělo je uloženo do hrobu
 
Co strachu máme před budoucností! Jak často si myslíme, že je všemu konec, že se nic nemůže změnit k dobrému, že náš život je promarněný. Totéž si mohli myslet ti, kdo pohřbili Krista.
Ale Kristus třetího dne vstal.
 
Pane, zbav nás zbytečného strachu před budoucností. Nauč nás věřit, že máš s naším životem i s celou jeho dobou krásné plány.

 

(zdroj www.pastorace.cz  nebo  www.modlitba.cz )

Zobrazeno 2626×

Komentáře

Joseph

pekne zdravim, ja jsem taky trochu patral, po kontaktu s "pastorace.cz" mi bylo receno, ze napr. kdyz nebyl uveden autor, jedna se o texty treba s nepodepsanych samizdatu, ci autor neznamy a pod. Zel i v tom pripade by se to pak melo aspon takto zminit. Me slo hlavne o to, ze ta cesta se mi moc libi, a chtel jsem zdroj, kde by byly treba i dalsi KC. Tak dekuju a tez preju pekne dny.

hesa

Nejsem autorkou této křížové cesty a bohužel jsem autora neznala (přišla mi mailem) . Ale trochu jsem zapátrala a našla jsem ji ještě na <a href="http://www.modlitba.cz." target="_blank">www.modlitba.cz.</a> Díky za upozornění, už jsem to napravila, pro jistotu uvedu oba dva zdroje. Přeji dobře prožité postní dny.

Joseph

pekna krizova cesta ... myslel jsem, ze jste autorkou, zel jsem ji nasel i napr. na webu <a href="http://www.pastorace.cz/" target="_blank">http://www.pastorace.cz/</a> <br />
Ptam se, jestli by nebylo dobre, aby bud Vy jste uvedla zdroj nebo pukud jste skutecne tuto Krizovou cestu napsala, by mel server pastorace.cz uvest zdroj s odkazem na Vas, hm?

AndulkaZ

taky děkuju! :)

lilie

diky!!! :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz