všechno možné i nemožné pro vaše pobavení a povzbuzení (možná i k zamyšlení)

21.10.2009 Udělat z krychle kouli

21. 10. 2009 22:40
Rubrika: Jak šel život

Také máte někdy pocit, že děláte jen velmi malé pokroky v duchovním životě?
Že, i když se snažíte sebevíc, výsledek bývá mnohdy zcela opačný?
Také horlivě přikyvujete, při četbě listu apoštola Pavla, který píše:
"Dobrou vůli sice mám, ale skutek mi schází. Vždyť nekonám dobro, které chci, nýbrž dělám zlo, které nechci." ? (Řím 7,18-19)
Přiznám se, že já občas přikyvuju. A velmi horlivě. :-)
Je to snad tím, že jsme čím dál horší a hříšnější? Ale ne, to jenom naše svědomí se stává jemnější a citlivější. Pokud to totiž myslíme upřímně a s důvěrou se necháme vést Duchem svatým, On sám nám pomůže a ukáže, co všechno je potřeba v našem životě změnit, co všechno je špatné.
Je to podobné, jako bychom chtěli z hranaté, rohaté krychle udělat hladkou příjemnou kouli: Začneme s těmi nejostřejšími rohy a hranami. Obrousíme je. Ale ouha - místo jednoho rohu jsou tu najednou tři hrany.
A čím více obrušujeme a ořezáváme a pilujeme, tím víc "hran" se objevuje. Zdá se, že jsme celkově velmi, velmi "hranatí" :-)
Sotva se zbavíme jedné "hrany" (nějakého zlozvyku, špatného sklonu, hříchu...), hned se objevují další a další, v mnohem větším množství.
Takže, co s tím? Rozhodně nepropadejme smutku a beznaději. Naštěstí jsme v milujících rukou Mistra Řezbáře, který dobře ví kde, kdy, co a jak "přibrousit". A i když my to ještě nevidíme, přece jenom už se podobáme víc kouli než krychli :-).Stačí jen s důvěrou se MU odevzdat a nechat se "tvarovat".
Pravda, někdy to trochu bolí, ale jak kdosi moudrý kdysi řekl - "Ruka Boží, je jako ruka chirurgova, zraňuje jen proto, aby vyléčila."
Jednoho dne určitě zmizí všechny naše "hrany". Budeme dokonalí (bez hran, rohů a výstupků :-) ) a budeme spočívat pevně v Jeho rukou. Už se na to moc těším :-)

 

Zobrazeno 4285×

Komentáře

maruska1991

Musím a chci souhlasit. Je to moooc pěkné. Děkuji:-)

Anežka

Opravdu moc pěkný přirovnání hlavně tohle se mě líbi,ještě jsem to neslyšela: Ruka Boží, je jako ruka chirurgova, zraňuje jen proto, aby vyléčila."<br />
Děkuju.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz