všechno možné i nemožné pro vaše pobavení a povzbuzení (možná i k zamyšlení)

24.11.2006 Předvánoční Vídeň

13. 3. 2008 8:50
Rubrika: Jak šel život

Tak jsem se letos konečně podívala do předvánoční Vídně. Chystala jsem se tam už nekolik let, ale pokaždé mi do toho něco přišlo (počasí, nemoc, nedostatek času...)

Až letos. Prostě jsme se v sobotu odpoledne rozhodli a vyrazili jsme. Měli jsme to štěstí, že jsme se připletli přímo k slavnostnímu rozsvěcování vánočního stromu a zahájení tradičního předvánočního trhu před vídeňskou radnicí. Správně se mu říká christkindlmarkt a letos začal už 18.11.

Byla to nádhera. Vídeňský starosta řečnil (moc jsem mu nerozumněla), hudba hrála (Na krásném modrém Dunaji) a lidé se na sebe dojatě usmívali.

Vůbec nevadilo, že byla zima, že se před radnicí sešla snad celá Videň nebo že jsme v kapse měli jen pár euro. Stálo to za to.

Těžko se dá takhle nadálku přiblížit ta atmosféra, všechny ty báječné vůně skořice a svařeného vína nebo zvuky linouci se ze starobylého flašinetu... To se musí prožít.

Dokonce i některé moje děti (t.č. v pubertě) se nechali unést předvánočním kouzlem a prohlásili : "Je to tady bezva." (Kdo má doma puberťáka, ví, že tohle prohlášení už něco znamená.)

Christkindlmarkt má trochu jinou atmosféru než trhy u nás v Čechách. Zatímco u nás se takřka všechny "hospodyňky" honí za tím nejlevnějším, nejvýhodnějším a nejpraktičtějším nákupem vánočních dárků (a vietnamští obchodníci jim v tom všemožně vycházejí vstříc), v Rakousku je to docela jiné. Trh je zde spíše místem kde se lidé setkávájí a klábosí nad báječným "svařákem". Mimochodem také jsem si jeden dala. Stál sice 5 euro, ale chutnal úžasně a na památku mi zůstal hrníček, ve kterém se prodával.

Jak už jsem řekla, ve Vídni panuje poklidné, sváteční a přátelské ovzduší. Žádný chvat, spěch, stres nebo nervozita jako mnohdy u nás v Čechách. Od naši rakouských sousedů se můžeme mnohému přiučit. Totiž především schopnosti opravdově a radostně prožívat předvánoční čas a vychutnávat si každou minutu našeho života a to, že můžeme být s těmi, na kterých nám záleží.

Mějte se všichni pohodově a ..... lidi neblázněte, vánoce jsou přece svátky klidu, míru a pokoje .... tak si je užijte

Vaše Optimistka

Zobrazeno 908×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz